SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy sfd

  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jak przyrządzić rybę, by im smakowała i najczęściej z braku pomysłów kulinarnych rezygnują z nich całkowicie, sądząc, że kapsułka omega 3 załatwi wszystko. Witaminy 2 mg witaminy C 0,055 mg witaminy B1 0,046 mg witaminy B2 2,3 mg witaminy B3 0,2 mg witaminy B6 0,012 mg witaminy B9 0,001 mg witaminy B12 0,007 mg witaminy A 0,001 mg witaminy D [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5580 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3694 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • [...] konopi zawierają 622 kcal, w tym: 31 g białka, 52 g tłuszczów (w tym 5,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 4,6 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów), 6 g błonnika. 90 mg witaminy E, 0,4 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B1, 1160 mg fosforu, 859 mg magnezu, 483 mg wapnia, 14 mg żelaza, 12 mg sodu, 7 mg manganu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3676 Data: 2018-01-18 12:45:24
  • [...] jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C  oraz białka zasobnego w aminokwasy tworzące kolagen.  Kolagen jest dobry dla układu pokarmowego Kolagen jest skutecznym elementem, wspomagającym funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4787 Data: 2020-05-29 11:42:26
  • [...] należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z faktu, że duże [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2522 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5668 Data: 2021-01-08 19:27:22
  • Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6034 Data: 2021-04-06 10:40:07
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2818 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 551 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • [...] Po zakończeniu diety Kopenhaskiej zaleca się przejść na niskokaloryczną dietę np. 1000 kalorii. Dieta ta jest również bardzo niskokaloryczna, uboga w składniki mineralne, witaminy oraz węglowodany złożone i może prowadzić do takich samych powikłań jak dieta 1000 kalorii i inne im podobne diety. Diety te są bardzo do siebie podobne, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7231 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • [...] Wolne rodniki tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5155 Data: 2017-07-17 09:48:11
  • Napoje poprawiające osiągi

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5353 Data: 2017-07-21 08:22:13
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9981 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • Witamina C - czy leczy raka?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Zwolennicy współczesnego nurtu antymedycyny często głoszą, iż dożylne podawanie witaminy C leczy raka. Wiele osób twierdzi, iż witamina C leczy wszelkie nowotwory, gdyż tak przeczytali np. w książce „Ukryte terapie” J. Zięby. Niestety, w dobie Internetu nawet największe brednie, najbardziej oklepane mity oraz pół-prawdy roznoszą się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1864 Data: 2018-11-17 12:10:08
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5846 Data: 2019-04-09 09:00:40
  • [...] jakości witamina D3 znanej amerykańskiej firmy NOW, która zamknięta jest w żelowej kapsułce wraz z oliwą z oliwek. Płynna postać suplementu doskonale podnosi przyswajalność witaminy D3 zawartej w preparacie, co znacznie podnosi efektywność suplementacji. Witamina D3 jest niezbędna do utrzymania zdrowych i mocnych zębów, odpowiada za prawidłowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12557 Data: 2020-11-14 12:14:59
  • [...] i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1251 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów?  Nadmiar witaminy A  Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 509 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • [...] witamin lub innego suplementu diety w szafce, który okazuje się przeterminowany. Zadajemy sobie wtedy pytanie, czy taki produkt nadaje się jeszcze do spożycia? Czy witaminy ulegają przeterminowaniu? Czy jest bezpieczny okres, w którym możemy przyjąć produkt po dacie ważności? W artykule postaram się przybliżyć temat terminu przydatności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 720 Data: 2024-04-18 13:20:20